Keresés ebben a blogban

2010. március 26., péntek

Domain választás-avagy nem mindegy mi a neve?

Hát, képzeljék el, nem. Mi a gyakorlat? Csinálok egy vállalkozást és adok neki valami hangzatos fantázianevet, vagy a családnév kerül rá, spékelve egy évszámmal. Mi sem természetesebb, minthogy a honlap domain neve is a cégnévből jöjjön. Oké, ám ez csak nekünk mond valamit, és majd pár év múlva a piac egy részének. De a világ többi része mit sem tud erről. Éppígy a Google-nek se mond túl sokat az hogy WorkForYou Bt. Sok millió honlapból, vajon egy olyan domain, mint a workforyou.hu Önnek mit mondana? Megtudja ebből, hogy a cég mivel foglalkozik, érdekelheti Önt a tartalom a honlapon? Van-e olyan téma amiért érdemes odamenni? Aligha. A Google pont így értékeli. Tehát begyűjtött egy rossz pontot. Mit lehet tenni? Hogyan válasszon domain nevet, és mi van ha a kitalált domain már létezik?
Kérdezzen válaszolunk: klikk ide!

2010. március 24., szerda

Ingyen honlap-híg a leve

Ezzel egyáltalán nem az ingyenes honlapszerkesztő oldalak létjogosultságát vonom kétségbe, csak rámutatnék egy tényre: több okból sem alkalmasak üzleti honlapok szerkesztésére (a privát oldalak, családi albumok más sütemény). Miért? Íme néhány érv:
1. saját domain (a honlap neve) hiánya (bár itt is lehet regisztrálni, később elmondom miért nem tenném) - Ön szerint mennyire bizalomgerjesztő ha egy kft. honlapján a következőket olvassa: nagypirosikft.buheráljhonlapot.hu-továbbá javítva a helyzetet, még az e-mail címe is ez: nagypirosikft@citromail.hu? Nincs gond az ingyenes dolgokkal, csak tuti, hogy elgondolkodom, mennyire komoly és igényes cég lehet?
2. reklámok: őrült jól festett, mikor egy egyházi érdekeltségű honlapon a templom ismertetőt olvastam, miközben az ingyenes tárhely reklámcsíkján beúszott egy félmeztelen szilikonmellű szőke, koktélos pohárral a kezében, és felhívta a figyelmem, mi állati jó Mallorcán nyaralni. Odavágott rendesen.
3. Keresőoptimalizálás szempontból 80%-ban halott. Miért? Mert megadhatunk ugyan kulcsszavakat, de mint tudjuk, ez max. 10%-ban befolyásolja honlapunk helyezését. Page Rank(erről is lesz még szó) értékünk egy az egyben kötött az "anya"honlaphoz. És itt utalnék vissza a saját domain problémára, ugyanis ha ehhez nem ad a tárhelyszolgáltató külön ftp (fájl átviteli protokol) elérést, azaz nem tudom egyenként kialakítani a lapom összes kereső szempontból lényeges elemét, akkor kutya füle az egész. Márpedig nem garantált hogy ad. A domain viszont így is fizetős, tehát hol vagyunk az ingyentől? Havi ezer forintért bérelhető egy tárhely. Lehet, hogy megérne marketing szempontból ennyit?